Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Αναλυτική ανακοίνωση για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (26 – 29/6/2022) (στο ορθό)

Αναλυτική ανακοίνωση για την 91η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ (26 – 29/6/2022)

Πιο δυνατοί, με μεγαλύτερο πείσμα, δυναμώνουμε την προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε σωματείο, σε κάθε σχολείο!

Για σωματεία και Ομοσπονδία στο πλευρό κάθε συναδέλφου/ισσας οργανωτές της πάλης για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!

Α. Το αποτέλεσμα των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της ΔΟΕ και για αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ βρίσκει ενισχυμένη την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ). Σε ένα σώμα αντιπροσώπων μειωμένο κατά 177 συνέδρους (483 από 660), η ΑΣΕ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστά από όλες τις άλλες δυνάμεις με 106 ψήφους (από 110) και εξέλεξε 2 (είχε 2) αντιπροσώπους στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Από 4η δύναμη το 2019, έρχεται 2η με μόλις 3 ψήφους διαφορά από τη ΔΑΚΕ. Στην κάλπη για αντιπροσώπους στο 38ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ εξέλεξε 28 αντιπροσώπους. Σημειώνουμε πως στο τελικό αποτέλεσμα εμπεριέχονται και περίπου 17 αντιπρόσωποι που είχαν εκλεγεί μέσω ηλεκτρονικών εκλογών, τις οποίες ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ επέβαλαν σε ορισμένους Συλλόγους Εκπαιδευτικών εκμεταλλευόμενες τον νόμο Χατζηδάκη και νομιμοποιήθηκαν στο Συνέδριο μετά τη «σύμπραξη» των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ. Στις δια ζώσης εκλογές η ΑΣΕ έρχεται καθαρά 1η δύναμη στη ΔΟΕ!

Οι συνάδελφοι αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο της ΑΣΕ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια μπήκε μπροστά στην πάλη για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης, σε όλες τις συνθήκες! Εκατοντάδες συνάδελφοι στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας για πρώτη φορά στις εκλογές των σωματείων, σε ένα εκλογικό σώμα αρκετά διαφορετικό και ανανεωμένο σε σχέση με το 2019. Η δύναμη αυτή, θα συνεχίσει να κατατίθεται στη μεγάλη «τράπεζα» των αγώνων του Κλάδου μας και του εργατικού λαϊκού κινήματος, συνεχίζοντας να είναι δίπλα σε κάθε σχολείο και συνάδελφο για να μπορέσουμε να κερδίζουμε ανάσες και να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Η ευθύνη που νιώθουμε είναι μεγάλη!

Η παράταξη της ΔΑΚΕ σημειώνει πολύ μεγάλη πτώση σε ψήφους, ποσοστό και αντιπροσώπους. Η πτώση της ΔΑΚΕ εκφράζει την μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική και τη στάση του ΥΠΑΙΘ. Ταυτόχρονα εκφράζει, σε μεγάλο βαθμό, και την απογοήτευση για μια σειρά κομβικές επιλογές της πλειοψηφίας της ΔΟΕ, με χαρακτηριστική την απόφαση να «τραβήξει το χαλί κάτω από πόδια του Κλάδου» τον Οκτώβρη του 2021, μετά τη μεγάλη απεργία ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες και παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια, ούτε η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΙΚΤΥΟ) κατάφερε να καταγράψει διακριτή εκλογική άνοδο. Το αντίθετο, έχει μεγάλη μείωση σε αντιπροσώπους και στασιμότητα σε ποσοστό.

Στις εργασίες της 91η Γενικής Συνέλευσης θέσαμε ανοιχτά προς τους αντιπροσώπους το ζήτημα της μεγάλης αλλαγής που έχει ανάγκη ο κλάδος, την ανάγκη να αλλάξει αυτή τη φορά ο συσχετισμός στην Ομοσπονδία με την ΑΣΕ στο τιμόνι. Η ανάγκη αλλαγής συσχετισμών, με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς στο προσκήνιο, παραμένει βασικό ζητούμενο. Η επιλογή μιας σειράς «ανεξάρτητων» να στοιχηθούν πίσω από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού σίγουρα θα κριθεί από τους ίδιους τους συναδέλφους. Θα κριθούν επίσης μια σειρά τοποθετήσεις συνδικαλιστών που έπλεξαν το εγκώμιο της ΔΑΚΕ Π.Ε., τονίζοντας μάλιστα ότι «αυτή τη ΔΟΕ θέλουμε» και κατά τα αλλά κλείνουν τη λέξη «αγώνας» σε όλους τους τόνους. Σίγουρα στην 91η Γ.Σ. πολλές μάσκες έπεσαν.

Δε μας είναι αδιάφορο το μεγάλο ποσοστό αποχής. Κατά βάση εκφράζει την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια για τη στάση της πλειοψηφίας. Είναι σημαντικό όλοι αυτοί οι συνάδελφοι, που για διάφορους λόγους απείχαν, να ξαναμπούν ενεργά στη ζωή και τη δράση των σωματείων. Είναι ευθύνη των σωματείων να τους κερδίσουν. Μόνο έτσι θα πάρουν απάντηση οι φωνές μέσα στον κλάδο που χαρακτήρισαν τη ΔΟΕ και τα σωματεία ως «μειοψηφικά», αλείφοντας βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης.

Β. Η 91η ΓΣ της ΔΟΕ πραγματοποιήθηκε μετά από 3 χρόνια, λόγω της πανδημίας, μέσα σε ένα πεδίο όξυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών, με τις παρεμβάσεις τους στο συνέδριο, ανέδειξαν την πλούσια πείρα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, στην προσπάθεια να αποκρούσουν τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της κυβέρνησης, να μαζικοποιήσουν τα Σωματεία ενάντια στην απογοήτευση που καλλιέργησαν οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ, αλλά και ενάντια στην τυχοδιωκτική τακτική των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Η πείρα από τους πολύμορφους αγώνες που αναπτύχθηκαν στην περίοδο της πανδημίας, η στάση που κράτησε ο κλάδος σε εμβληματικούς νόμους που μπορούν να μείνουν στα χαρτιά, όπως η κατηγοριοποίηση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης, ο νόμος Χατζηδάκη, αλλά και η εναντίωση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απέδειξαν το τι σωματεία θέλουμε ώστε να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίσει να είναι εδώ. Έστειλαν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει για Ομοσπονδία μαχητική, οργανωτή της πάλης για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, μέσα και έξω από τα σχολεία. Ανέδειξαν ότι ο κλάδος δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό είτε εξωραΐζοντας την κυβερνητική πολιτική, είτε εναποθέτοντας τις ελπίδες του σε μια κυβερνητική εναλλαγή. Άλλωστε, όλο το «αντιλαϊκό οπλοστάσιο» έχει τις υπογραφές διαχρονικά των κυβερνήσεων ανεξαρτήτου απόχρωσης και πρόσημου.

Κάλεσαν τους χιλιάδες συνάδελφους να πάρουν θέση απέναντι στο κυρίαρχο δίλημμα που εμφανίζεται διαρκώς μπροστά μας: ρήξη και διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών ή υποταγή και μοιρολατρία στα κελεύσματα της κυρίαρχης πολιτικής, που τσακίζει κάθε δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας, στη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η παρουσία μαθητών-προσφύγων με τους δασκάλους τους από τη Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από το σώμα των αντιπροσώπων, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαχρονική αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών στα παιδιά-θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Στο παρακάτω link είναι συγκεντρωμένες οι ομιλίες των εκλεγμένων της ΑΣΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=3O_MQ6y1gws&list=PLtPm0HVW3VpK2pWTyWJ1NAvTHVKcbymVB

Γ. Για το ζήτημα των ηλεκτρονικών εκλογών. Από την πρώτη κιόλας μέρα, μετά την εκλογή του προσωρινού προεδρείου, οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, έβαλαν σε συζήτηση το ζήτημα της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων που εκλέχτηκαν με ηλεκτρονικές εκλογές (περίπου 17 αντιπρόσωποι από 21 ΣΕΠΕ). Τονίζοντας πως «εδώ και 2 χρόνια δίνεται μια μεγάλη μάχη ενάντια στον ν. Χατζηδάκη, ένα νόμο που αποτελεί βαθιά αντιδραστική τομή, καθώς επιχειρεί να βάλει χέρι στη λειτουργία και τη ζωή των συνδικάτων. Επιδιώχθηκε το ίδιο το Σώμα να αποφασίσει αν θα γίνουν δεκτοί οι σύνεδροι που προέκυψαν μέσω ηλεκτρονικών «εκλογών». Τελικά, με ευθύνη των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ, συνεπικουρούμενες από τις δυνάμεις του ΔΙΚΤΥΟΥ, αποφασίστηκε η αναγνώριση των παραπάνω συνέδρων, που ουσιαστικά συνιστά πολιτική συμφωνία των συγκεκριμένων παρατάξεων με τον ν. Χατζηδάκη και με την άμεση παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στα συνδικάτα. Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, αν και στο τελευταίο Δ.Σ. της ΔΟΕ πριν το συνέδριο είχαν με την ψήφο του ενός εκ των δύο εκλεγμένων τους ταχθεί υπερ της αναγνώρισης των «ηλεκτρονικών εκλογών» και κατά της δημιουργίας διαπαραταξιακής επιτροπής νομιμοποίησης των αντιπροσώπων, ταυτιζόμενες με ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ., στα πλαίσια της Γ.Σ. άλλαξαν θέση και στήριξαν την πρόταση της ΑΣΕ. Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ, δήλωσαν πως θα συνεχίσουν την πάλη μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, ώστε ο νόμος αυτός να μείνει ανενεργός και πως όσες συγκυριακές αποφάσεις και να πάρουν δεν πρόκειται να «πνίξουν» την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων απέναντι στον νόμο – έκτρωμα.

Δ. Για τους αναπληρωτές. Από την πρώτη μέρα του συνεδρίου, στην κριτική πεπραγμένων, οι αντιπρόσωποι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της Α.Σ.Ε. και ιδιαίτερα οι αναπληρωτές, ξεχώρισαν την ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εδώ και τώρα, ώστε να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. Ταυτόχρονα κατέθεσαν ένα συνοπτικό και περιεκτικό ψήφισμα ενάντια στα σχέδια περί γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ που θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους συναδέλφους αναπληρωτές. Δυστυχώς, με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ και με μια ντροπιαστική, διαδικασία, αποχώρησαν από το προεδρείο της συνέλευσης τα τρία μέλη τους, διακόπτοντας με πραξικοπηματικό τρόπο τις εργασίες της. Με τη μεθοδευμένη αποχώρησή τους, δεν κατέστη δυνατό να παρθεί απόφαση για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, δείχνοντας τη βαθιά συμφωνία τους με τις θέσεις των κομμάτων τους (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ), ΝΑ ΜΗ ΘΕΛΟΥΝ να οργανώσουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για εξίσωση των δικαιωμάτων μονίμων και αναπληρωτών, για να μην εφαρμοστεί ένας πιθανός διαγωνισμός ΑΣΕΠ.

Ε. Για την αξιολόγηση. Για το θέμα της αξιολόγησης, παρότι η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών κατέθεσε ένα σύντομο σχέδιο απόφασης που θα μπορούσε να συσπειρώσει μια πλειοψηφία μέσα στο σώμα του συνεδρίου, ώστε να δεσμευτεί το νέο ΔΣ για απεργία αποχή από 1η Σεπτέμβρη, τη μορφή εκείνη δηλαδή που συσπείρωσε το 95% του κλάδου, οι άλλες παρατάξεις διαφώνησαν και η συνέλευση δεν κατέληξε σε απόφαση. Σημειώνουμε πως για πρώτη φορά οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ κατέβασαν 2 διαφορετικές προτάσεις, ουσιαστικά τορπιλίζοντας κάθε πιθανότητα να πιεστούν οι υπόλοιπες παρατάξεις και να στηρίξουν το σχέδιο απόφασης. ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΔΙΚΤΥΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, απέδειξαν με τον πλέον εξόφθαλμο τρόπο ότι η αναδίπλωσή τους μετά την απεργία της 11ης του Οκτώβρη, ήταν αποτέλεσμα στρατηγικής πολιτικής συμφωνίας με την «αξιολόγηση» και όχι προϊόν μιας λανθασμένης εκτίμησης των συνθηκών εκείνη τη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό πως ΚΑΜΙΑ από τις παραπάνω παρατάξεις δε βγήκε να ζητήσει ούτε μια συγγνώμη στους 100.000 απεργούς της 11ης του Οκτώβρη, για τη στάση που κράτησαν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων, σπέρνοντας την απογοήτευση. Δε θέλουν να βαθύνει ακόμα περισσότερο η αμφισβήτηση των γενικότερων αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών, γιατί συμφωνούν στον πυρήνα των κατευθύνσεων της Ε.Ε..

ΣΤ. Για τις αποφάσεις που πάρθηκαν στα θέματα Ημερήσιας Διάταξης. Στο θέμα του ωραρίου των νηπιαγωγών και των ολιγοθέσιων σχολείων, οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης έφεραν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα της Προσχολικής Αγωγής και της διαχρονικής αδικίας με το ωράριο των Νηπιαγωγών. Ανέδειξαν με εμφατικό τρόπο ότι δεν πάει άλλο με την απαξίωση της δουλειάς των Νηπιαγωγών, με τον φόρτο εργασίας, με την ανύπαρκτη στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ, καλώντας το σώμα να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση, ώστε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο πάλης η διεκδίκηση για τη νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας τους, κατ’ αναλογία με ότι εφαρμόζεται σε όλες τις πολυθέσιες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να υπάρχει πραγματικά ενιαίο ωράριο για όλους. Κατέθεσαν χιλιάδες υπογραφές των συναδέλφων νηπιαγωγών που απαιτούν η ΔΟΕ να καταθέσει σαφή πρόταση νόμου, ώστε να υπάρχει και με πρακτικό τρόπο η διεκδίκηση του ωραρίου.

Αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός της ομόφωνης ψήφισης του διεκδικητικού πλαισίου για το ωράριο νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών των ολιγοθέσιων σχολείων.

Επιπλέον, επιτεύχθηκε η ψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία, της πρότασης για καθολική αντίθεση στον νόμο Κεραμέως για τα ΑΕΙ και τις συγχωνεύσεις των Παιδαγωγικών Τμημάτων με ταυτόχρονη καταδίκη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, κάτι το οποίο καταψήφισαν ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ.

Ζ. Για το πρόγραμμα δράσης. Παίρνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Α.Σ.Ε. κατέθεσε Διεκδικητικό Πλαίσιο και Πρόγραμμα Δράσης που απαντά στα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού πάνω στους εξής άξονες:

  • Απεμπλοκή από τον πόλεμο, καμία εμπλοκή με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο, με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα. Να μη χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ξεπάγωμα των ΜΚ 2015-2017, στήριξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. Να μη γίνει καμιά περικοπή ανθυγιεινού επιδόματος, για κανέναν κλάδο, για κανέναν εργαζόμενο.

  • Ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις. Άμεση εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

  • Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών όπως δωρεάν μετακίνηση από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα με ευθύνη του Υπουργείου, επίδομα στέγασης σε όλους όσους εργάζονται μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους, δωρεάν σίτιση για όλους.

  • Δικαίωμα υπηρεσιακών μεταβολών στους νεοδιορισμένους συναδέλφους μετά τον πρώτο χρόνο υπηρέτησης.

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

  • Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία όσων Τμημάτων Ένταξης χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ.

Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη σε όλα τα ζητήματα, από την επόμενη κιόλας μέρα του Συνεδρίου μαζί με όλο το εργατικό κίνημα!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μέσα από τη συμμετοχή μας στα σωματεία, τις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις, με σταθερό μέτωπο απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση, με πυξίδα τις δικές μας ανάγκες στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή, συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας.

Στην 91η ΓΣ της ΔΟΕ έγινε ένα σημαντικό βήμα! Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα!

Αθήνα, 7 Ιούλη 2022