Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΕ ΣΕ ΣΕΠΕ ΚΑΙ ΕΛΜΕ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Για ακόμη μια φορά στην περιοχή μας, τη Θεσσαλία γίναμε με τον πιο τραγικό τρόπο “στο ίδιο έργο¨ θεατές. Πόλεις και χωριά  σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας πνίγηκαν από την ανυπαρξία, εδώ και χρόνια, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, από το ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, από τις κακοτεχνίες.  

Και όλα αυτά μόλις 3 χρόνια από τον «Ιανό» και τις δηλώσεις κυβέρνησης, τοπικών και περιφερειακών αρχών για δήθεν θωράκιση της περιοχής μας. Για μια ακόμη φορά ζούμε στη Θεσσαλία τον ίδιο εφιάλτη από τις πλημμύρες, την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους, να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές είτε από πλημμύρες είτε από πυρκαγιές και σεισμούς.

Άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους, εκατοντάδες άλλοι ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, μαθητές μας, έζησαν τον απόλυτο τρόμο ανεβασμένοι για ώρες σε σκεπές και ταράτσες κτηρίων, ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν , περιουσίες λαϊκών οικογενειών χάθηκαν, σοδειές καταστράφηκαν .

Όπως και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή μας, αποδεικνύεται ότι Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, οποιοδήποτε έργο της ανθρώπινης ζωής το θεωρούν “κόστος”, και είναι μη επιλέξιμο. Την ίδια στιγμή δεν τσιγκουνεύονται στα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται στο “όφελος” των επιχειρηματικών ομίλων. Ένα κράτος ικανό, από τη μία με ένα κουμπί να βγαίνουν σε πλειστηριασμό εκατοντάδες σπίτια εργαζόμενων καθημερινά, και από την άλλη επιλέγουν να μη δώσουν ούτε ένα ευρώ για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, για δαπάνες για την παιδεία.

Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες εργαζόμενους (ανάμεσά τους πολλοί συνάδελφοί μας), που μπροστά στην επιλεκτική ανικανότητα κυβέρνησης τοπικών και περιφερειακών αρχών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εργατικών συνδικάτων και φορέων της περιοχής και βρέθηκαν από τις πρώτες στιγμές στις πλημμυροπαθείς περιοχές γεμίζοντας και μεταφέροντας τσουβάλια με άμμο, βοηθώντας ανήμπορους ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας το σύνθημα, «μόνο ο Λαός μπορεί να σώσει το Λαό»

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Στη Θεσσαλία 88.000 μαθητές σε 1000 σχολεία δεν άκουσαν το πρώτο κουδούνι την προηγούμενη Δευτέρα, εκατοντάδες από αυτούς ήταν αποκλεισμένοι στα χωριά τους , πολλοί από αυτούς με τις οικογένειές τους έχουν καταφύγει σε άλλα μέρη προκειμένου να προστατέψουν τις ζωές τους.

Το χειρότερο όμως είναι ότι πολλοί μαθητές μας θα βρεθούν χωρίς σχολείο και την επόμενη βδομάδα μια και πολλά σχολεία έχουν υποστεί ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή. Έτσι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία υπάρχουν σχολικές μονάδες σχεδόν πλήρως κατεστραμμένες (τα σχολεία της Μεταμόρφωσης ,Βλοχού , Κοσκινά, νηπιαγωγείο και ΔΣ Μαραθέας ,Καρδίτσας, 3ο ΔΣ και 3ο νηπιαγωγείο εργατικών Γιάννουλης), ενώ πάρα πολύ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σχολεία όπως 1ο και 3ο ΔΣ Παλαμά, δημοτικό και νηπιαγωγείο Γλήνους, Δημοτικό και Γυμνάσιο Καλυβίων και Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ Φαρκαδόνας, τα ΔΣ των Καλών Νερών, Αγριάς, 5ο Αλμυρού, ενώ πολύ περισσότερες έχουν ζημιές και θα χρειαστούν εβδομάδες ίσως και μήνες για να λειτουργήσουν.

Μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία σε κοινή δράση με το γονεϊκό κίνημα να απαιτήσουμε από κυβέρνηση, τοπική και περιφερειακή διοίκηση άμεσα:

 • Άντληση των υδάτων και απομάκρυνση της λάσπης από τα σχολεία που έχουν κατακλυστεί, απολύμανση όλων των χώρων και των προαυλίων. Έλεγχος όλων των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

 • Καταγραφή όλων των απωλειών σε τεχνολογικό εξοπλισμό και παιδαγωγικό υλικό και άμεση αντικατάστασή τους με ευθύνη της κυβέρνησης, της τοπικής διοίκησης και των κρατικών μηχανισμών. Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τον σκοπό αυτό.

 • Δωρεάν σχολικά είδη για όλα τα παιδιά.

 • Έλεγχο στατικότητας όλων των κτηρίων, και για έναν παραπάνω λόγο που η περιοχή είχε χτυπηθεί από σεισμό τον Μάρτη του 2021. Έκδοση πιστοποιητικών αντισεισμικού ελέγχου και καταλληλότητας για όλα τα σχολεία της περιφέρειας Θεσσαλίας.

 • Ιδιαίτερη μέριμνα να δοθεί στη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία παίρνοντας υπόψιν ότι πολλές οικογένειες έχουν χάσει τα αυτοκίνητά τους.

 • Να δοθούν δωρεάν γεύματα σε όλους τους μαθητές των πληγεισών περιοχών, να εξασφαλιστεί εμφιαλωμένο νερό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δήμους που έχει κριθεί ακατάλληλο (Δήμοι Βόλου, Φαρσάλων, Κιλελέρ)

 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία. Δε θα δεχθούμε τη «σαρδελοποίηση» των μαθητών μας σε 25άρια και πλέον τμήματα σε μικρές αίθουσες .

 • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά (και στην περιοχή μας είναι εκατοντάδες), όλες οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

 • Να ανασταλούν όλες οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στην περιοχή.

 • Να διαγραφούν άμεσα τα χρέη των σχολείων για ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

 • Να προσληφθεί άμεσα όλο τα αναγκαίο προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων με πλήρες ωράριο.

 • Να υπάρξει σχέδιο ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών που έζησαν τον εφιάλτη των πλημμυρών με την αξιοποίηση όλου του αναγκαίου προσωπικού (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.α.)

 • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που είτε υπηρετούν στις πληγείσες περιοχές είτε κατάγονται από αυτές και αναγκάζονται να μετακινηθούν με εξασφάλιση στέγασης και επιδότηση ενοικίου, εξασφάλιση δωρεάν μετακίνηση και σίτισης στρατιωτικές και πανεπιστημιακές λέσχες, κάτι που ούτως ή άλλως διεκδικούμε για το σύνολο των εκπαιδευτικών.

 • Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.

 • Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.

 • Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

 • Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, καλούμε τα Δ.Σ. των ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της Θεσσαλίας, τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε να δυναμώσουν την αγωνιστική διεκδίκηση να συντονίσουν την πάλη τους με τα εργατικά σωματεία της περιοχής.

13 Σεπτέμβρη 2023