Ανακοινώσεις παρατάξεων

ΑΣΕ: Ανακοίνωση ΑΣΕ ΕΕΠ-ΕΒΠ για αξιολόγηση

Ανακοίνωση ΑΣΕ ΕΕΠ-ΕΒΠ για αξιολόγηση

Συναδέλφισσα- συνάδελφε,

Έπειτα από πολλές καταγγελίες συναδέλφων από πολλές περιοχές της χώρας, η Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΕΠ-ΕΒΠ οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για το ζήτημα της αξιολόγησης, σε σχέση με τη στάση συναδέλφων μελών Δ.Σ. τόσο ΣΕΕΠΕΑ όσο και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Συγκεκριμένα, έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες και παράπονα συναδέλφων για την στάση που κρατούν εκλεγμένα μέλη σε Διοικητικά Συμβούλια ΣΕΕΠΕΑ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ αλλά και για αιρετά μέλη που είτε προχωρούν σε ατομική αξιολόγηση παρόλο που η συλλογική και κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ της ΠΟΣΕΕΠΕΑ είναι υπέρ της απεργίας- αποχής είτε εμφανίζονται ως αξιολογητές.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουμε αυτές τις επιλογές και ότι και θεωρούμε ότι αποτελούν αντιδραστικές κινήσεις.

Ειδικότερα όταν την ίδια ώρα που συνάδελφοι ΕΕΠ – ΕΒΠ και εκπαιδευτικοί δίνουμε τη μάχη ενάντια στην ατομική αξιολόγηση από την αρχή της χρονιάς με πολλές μορφές συλλογικού αγώνα (κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις, στάσεις εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις) αλλά και ο καθένας ατομικά στο χώρο δουλειάς του.

Η προώθηση της αξιολόγησης αποτελεί οδηγία της ΕΕ σε όλες τις χώρες -με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς ελλείματα και χρέη και ως στόχο θέτει να μετατραπούν τα σχολεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες που θα λειτουργούν με ευθύνη των εκπαιδευτικών και των γονιών ακόμη και για την εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων.

Η αξιολόγηση είναι χυδαία και προκλητική, και αυτή τη στιγμή εργαλειοποιώντας τους νεοδιόριστους και θέλοντας να τη σχετίσουν με τις μονιμοποιήσεις, η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ καλλιεργεί φόβο στους συναδέλφους για να προχωρήσουν και να ξεμπερδεύουν με τη διαδικασία.
Την ίδια ώρα:

  • Τα ταμεία των σχολείων είναι άδεια με όλο και περισσότερες μειώσεις στις Σχολικές επιτροπές, με όλο και περισσότερα κτηριακά προβλήματα και σχολεία να καταρρέουν καθημερινά σε όλη τη χώρα και με χιλιάδες κενά σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις ειδικότητες.

  • Ως αναπληρωτές γυρίζουμε όλη τη χώρα, κυνηγάμε μόρια με μεταπτυχιακά, σεμινάρια κλπ χωρίς σταθερό μισθό, χωρίς καμία ελάφρυνση ή βοήθεια σε ζητήματα σίτισης, στέγασης, μετακίνησης και χωρίς να μπορούμε να κανονίσουμε τις ζωές μας σε σταθερή βάση.

Ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • Η απεργία- αποχή είναι δικαίωμα κατοχυρωμένο και νόμιμο, καμία σχέση δεν έχει με την μισθολογική εξέλιξη, με μεταθέσεις, με αποσπάσεις, με απολύσεις και με όλες τις απειλές- κυρώσεις που έχουν κυκλοφορήσει όλο αυτό το διάστημα.

  • Είναι γελοίο ότι συνάδελφοι από τη Γενική Εκπαίδευση αξιολογούν εκπαιδευτικούς από την Ειδική Αγωγή και ειδικότητες αξιολογούν άλλες ειδικότητες, ενώ για χρόνια ολόκληρα μας έχουν αβοήθητους μέσα στα σχολεία και ΚΕΔΑΣΥ, όπως για παράδειγμα σε συνθήκες πανδημίας, μόνοι μας τα καταφέραμε.

  • Είναι τουλάχιστον χυδαία η δήθεν επιμόρφωση που την παρουσιάζουν ως προϋπόθεση για το μόνιμο διορισμό, -αλλά σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει-, όταν γίνεται χωρίς κανένα κριτήριο για τις ειδικότητες, σε απογευματινές ώρες εκτός ωραρίου, με αντιεπιστημονικές αντιλήψεις (πχ καταυλισμός στιγματισμένων) και με απαρχαιωμένα εργαλεία το 2023!!!

  • Είναι προσβλητική η αξιολόγηση όταν από την αρχή των σπουδών μας ως σήμερα, μόνο εμείς ξέρουμε πόσο καλά έχουμε παλέψει και αγωνιστεί για να σπουδάσουμε και να δουλέψουμε.

Να σκεφτούμε καλά τι συνέπειες θα έχουμε όλοι μας μόνιμοι, αναπληρωτές, νεοδιόριστοι αν δεχτούμε την αξιολόγηση και αν σκύψουμε τώρα το κεφάλι με τη λογική «να αξιολογηθούμε, να ξεμπερδεύουμε, γιατί μια ψυχή που είναι βγει, ας βγει»!!!

Υπάρχει πείρα από αξιολογήσεις σε σχολεία στο εξωτερικό, με πρόσφατο το παράδειγμα της διευθύντριας που αυτοκτόνησε για το κακό βαθμό που πήρε το σχολείο που είχε στην ευθύνη της.

Δε φοβόμαστε λοιπόν την αξιολόγηση, αρνούμαστε τους όρους δουλειάς και το σχολείο που μας ετοιμάζουν!

Κλείνουμε την πόρτα στους αξιολογητές που εμφανίζονται δήθεν ως φίλοι που θα μας βάλουν καλό βαθμό στην αξιολόγηση. Δεν τίθεται προσωπικό ζήτημα, είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με τη λογική τους!

Επιλέγουμε τον αγώνα με αξιοπρέπεια!!!

Μόνο εμείς θα σώσουμε τους εαυτούς μας μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους μας οργανωμένα και συλλογικά!