Ανακοινώσεις

Απόφαση Δ.Σ.

Συνάδελφοι-ισσες ,

Την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου, στην οποία εκφράστηκαν οι έντονοι προβληματισμοί και οι ανησυχίες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς επίσης και η ελλιπής ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας προς εκπαιδευτικούς και γονείς σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων του νησιού.

Όλοι κατανοούμε την αναγκαιότητα έναρξης των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες, που είναι ο φυσικός χώρος των μαθητών και των εκπαιδευτικών, εξασφαλίζοντας όμως συνθήκες ασφάλειας, προστατεύοντας το αγαθό της υγείας για όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση και προασπίζοντας το αναφαίρετο δικαίωμα της μόρφωσης για όλα τα παιδιά. Σε αυτό το πνεύμα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων του νησιού.

Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι αίθουσες των σχολείων να μην μετατραπούν σε «τηλεοπτικά στούντιο», αφυδατώνοντας την εκπαιδευτική πράξη και «εκθέτοντας» τους μαθητές σε διαδικασίες που μετατρέπουν σε δημόσια τα προσωπικά τους δεδομένα, τις τυχόν μαθησιακές δυσκολίες και τις αυθόρμητες συμπεριφορές τους.

Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια υλοποίησης της ζωντανής αναμετάδοσης μαθημάτων από τη σχολική αίθουσα και να αναμένουν το σχετικό πρακτικό που θα αποστείλει το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε η στάση του κλάδου να είναι ενιαία και δυναμική.

Διεκδικούμε:

· Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19) . Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20)

· Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες

· Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών. Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε όλες τις ειδικότητες και σε όλες τις δομές εκπαίδευσης.

· Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.

· Μείωση – αναδιάταξη της ύλης

· Ίσα δικαιώματα μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές. Άμεση ανάκληση της σχετικής εγκυκλίου που επιχειρεί να πλήξει το δικαίωμα αυτό.

· Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ)

· Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού

· Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19

· Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων

· Να αποσυρθούν οι άθλιες διατάξεις για τις τρίμηνες συμβάσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών