Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμήθηκε η 47η επέτειος του Πολυτεχνείου, εν μέσω πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν οι αγωνιστικές εκδηλώσεις, η πορεία και η συγκέντρωση έξω από την Αμερικάνικη πρεσβεία. Βδομάδες πριν, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε σπεύσει να ανακοινώσει την απαγόρευση του γιορτασμού και της πορείας, λες και αυτή ήταν ο διοργανωτής και όχι ο ΣΦΕΑ (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών), οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα εργατικά σωματεία, άλλοι φορείς, οι πολιτικές νεολαίες και τα κόμματα, όπως γίνεται 47 χρόνια τώρα.

Παραμονές του γιορτασμού, με μια κατάπτυστη απόφαση, μνημείο αυταρχισμού, για πρώτη φορά από το 1973, η σημερινή κυβέρνηση απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων σε όλη την Ελλάδα και ανήμερα προχώρησε σε ένα όργιο αυταρχισμού και καταστολής.

Έκανε πρόβα των αυταρχικών μέτρων που έπονται για τις λαϊκές κινητοποιήσεις, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών. Με τα στελέχη της να στέλνουν τελεσίγραφα και τον πρωθυπουργό στη Βουλή να ζητά δηλώσεις νομιμοφροσύνης, η κυβέρνηση επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης.

Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα συνδικάτα και στους διαδηλωτές. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες, αφού αποδείχτηκε ούτε η προστασία της δημόσιας υγείας ήταν πρόσχημα για το χτύπημα των συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Στόχος ήταν ο εορτασμός του Πολυτεχνείου και το μήνυμά του. Το Πολυτεχνείο ζει!

Το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας υγείας κατέρρευσε μπροστά στις εικόνες από τη μια των διαδηλωτών, με μάσκες και με αποστάσεις και από την άλλη των συνωστισμένων δυνάμεων καταστολής, χωρίς μάσκες, στους δρόμους της Αθήνας. Η ίδια μάλιστα η κυβέρνηση, με την καταστολή που διέταξε, δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες συγχρωτισμού, αναλαμβάνοντας την αποκλειστική ευθύνη. Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή συνδικάτων και συνδικαλιστών στους εορτασμούς του Πολυτεχνείου, ιδιαίτερα το πρωί στη συμβολική κινητοποίηση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και το μεσημέρι στα Προπύλαια. Ήταν υποδειγματικές συγκεντρώσεις με βάση τις υποδείξεις των υγειονομικών, μαχητικές, αγωνιστικές που φώναξαν τα διαχρονικά και επίκαιρα συνθήματα του Πολυτεχνείου αλλά και τα αιτήματα

που είναι άμεση ανάγκη να υλοποιηθούν για την προστασία της ζωής, της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Απαιτούμε να σταματήσει το όργιο καταστολής και τρομοκράτησης, η στοχοποίηση και οι προσαγωγές εργαζομένων και φοιτητών που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Πολυτεχνείου. Απόσυρση των κατηγοριών και των τιμωρητικών προστίμων στους συλληφθέντες φοιτητές.

Συνεχίζουμε στο δρόμο των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Ο αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις της κυβέρνησης απέτυχαν!