Μακροθανάσης Δημήτρης

« Έργα – Ημέρες και ‘’νύχτες’’ των Υπηρεσιακών Συμβουλίων»

   Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:

   Στις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ , αλλά και στις κοινές των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ  Λέσβου εκφράστηκε ξεκάθαρα από τα διορισμένα μέλη, τη διοίκηση όπως και τους αιρετούς  (ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) η αγωνία τους για την απρόσκοπτη προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Το δίλλημα (που στο ΠΥΣΠΕ το μάζεψαν αμέσως σαν βρεγμένες γάτες) που προέκυπτε και απασχολούσε τις πλειοψηφίες των ΥΣ ήταν πώς απ’ τη μια θα βγάλουν τη ‘’βρώμικη δουλειά’’ κι απ’ την άλλη  ταυτόχρονα θα απορροφήσουν τους κραδασμούς των επιπτώσεων των αποφάσεών τους  στις ζωές των Εκπ/κών και στις ανάγκες των μαθητών;;

   Οι πενήντα αποχρώσεις εξήγησης των νόμων αποτέλεσε το μοναδικό και το πιο ασφαλές  αποπροσανατολιστικό καταφύγιο διαχείρισης της τύχης των Εκπ/κών και προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η απόλυτη συμφωνία των αποφάσεων των ΥΣ, αντικαταστάθηκε με στοχευμένες διαφωνίες  ‘’διαχείρισης’’ των αποτελεσμάτων τους. Τα πελατολόγια αιρετών και διορισμένων μελών ανοιγόκλειναν, τα κουζινομάχαιρα ακονίζονταν και στην πρώτη γραμμή εφαρμογής και υλοποίησης μπήκε η παμπάλαια αλλά κι αποτελεσματική συνταγή διδαγμένη απ’ τους βιρτουόζους του είδους (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ)  αυτή της καλλιέργειας  κλίματος αλληλοσπαράγματος   μεταξύ των εμπλεκόμενων Εκπ/κών.

    Ο μπαξές των ‘’νόμιμων’’ ή ‘’παράνομων’’ αποφάσεων γέμισε από κάθε είδους τσουκνίδας και κουτόχορτου προς βρώση ή χρήση. Τα παραδείγματα πολλά εντός των τειχών της Λέσβου ( π.χ. διαφορετικά βγήκαν οι υπεραριθμίες στο ΠΥΣΠΕ – αλλιώς όμως στο ΠΥΣΔΕ, υπεραριθμίες στο ΠΥΣΔΕ αποκλειστικά για ημετέρους, τοποθετήσεις υπεράριθμων με διαφορετικά μόρια  από χρονιά σε χρονιά,……….) που αυτονόητα λόγω της επιτυχίας της μεθόδου, αγκάλιασε με τις ευλογίες του Υπουργείου ολόκληρη την επικράτεια ( π.χ. αλλιώς τοποθετήθηκαν οι αποσπασμένοι στο ΠΥΣΠΕ Σάμου – διαφορετικά στο ΠΥΣΠΕ Λέσβου κτλ). Μόνο για ανικανότητα λοιπόν δεν μπορεί να κατηγορεί κανείς τις πλειοψηφίες των ΥΣ και τους αβανταδόρους αιρετούς, και ιδιαίτερα εκεί που ‘’άναψαν’’ σκληρές μάχες και ιαχές αντιπαράθεσης!!  Η ‘’δουλειά’’ πάνω απ’ όλα που πρέπει να βγαίνει με κάθε μέσο και τρόπο!!

   Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:

   Οι Εκπ/κοί δεν έχουν κανένα λόγω να ‘’τσιμπήσουν’’ σε τέτοιου είδους βολικές  αντιπαραθέσεις. Απέναντί τους βρίσκεται ο στρατηγικός σχεδιασμός του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου για αναδιαρθρώσεις στην Εκπ/ση που θα υπηρετούν πιστά τις ανάγκες του. Δείγματα του σχεδιασμού αυτού ξεδιπλώνονται καθημερινά μπροστά στα μάτια μας είτε με τις συμπτύξεις τμημάτων, υποβιβασμούς σχολείων, αδιοριστία, κινητικότητα Εκπ/κών, αξιολόγηση – αυτονόμηση σχολικών μονάδων, διαφοροποίηση προγραμμάτων κτλ.

   Πρέπει άμεσα γονείς, μαθητές, Εκπ/κοί απαλλαγμένοι απ’ τις πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού να μην αφήσουμε τις ζωές μας, στα χέρια των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, της μεγαλοεργοδοσίας και των κομμάτων τους! H απάντησή μας να είναι συνολική, σε ταξική κατεύθυνση, στον αντίποδα της δράσης και της πολιτικής τους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Πρέπει να βγάλουμε και συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις, το ρόλο μηχανισμών όπως τα Υ.Σ. αλλά και από τη στάση των παρατάξεων.

 Το μελάνι που έχει χυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα για το ΠΥΣΔΕ Λέσβου, κι ακόμα περισσότερο αυτό που θα  σπαταληθεί  τα επόμενα για τις διαδικασίες , τη λειτουργία και το ρόλο των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ δεν αφορά  σε καμιά περίπτωση τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των Εκπ/κών και πολύ περισσότερο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των μαθητών μας.

    Οι ‘’σουπιές’’ της πολιτικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού ( ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ – ΕΡΑ – Ριζ. Παρεμβάσεις), των πλειοψηφιών δηλ. των ΕΛΜΕ και Συλλόγων  ‘’αναρωτιούνται ανήξερα’’  συχνά πυκνά για το τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια των Υ.Σ.  Έτσι ‘’σφυρίζοντας γνώριμους ρυθμούς’’ βρήκαν μια ασφαλή μέθοδο να  ξεμπλοκάρουν – διευκολύνουν  την εφαρμογή  της  αντιεκπαιδευτικής  πολιτικής  των κυβερνήσεων  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ετών , αφήνοντάς την συνειδητά άθικτη , ανέγγιχτη και στο απυρόβλητο.

   Αυτό που εμφανίζουν στο προσκήνιο γύρω απ’ τη λειτουργία- ρόλο  των Υ.Σ. και το αναδεικνύουν ως κύριο και καθοριστικό δεν είναι βέβαια  ο κεραμιδόγατος, αλλά  η ανικανότητα ή η ανεπάρκεια των  μελών των Υπηρεσιακών  Συμβουλίων, οι προθεσμίες των διαδικασιών, τα αδιαφανή και θολά κριτήρια ή ανακαλύπτουν  σοβαρότατες διαφωνίες μεταξύ των μελών των Υ.Σ.  κτλ…..

Βάζουν πλάτη δηλαδή συγκαλύπτοντας και αποσιωπώντας ο καθένας με τον τρόπο του την κυβερνητική πολιτική που κατά γράμμα εφαρμόζεται στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ , ΟΟΣΑ και της ΕΕ, και που με απόλυτη συμφωνία και σύμπλευση υλοποιείται μέσω των πλειοψηφιών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πλειοψηφίες  και διοικήσεις που απαρτίζονται από της πρώτης γραμμής τα συνδικαλιστικά στελέχη των ίδιων  παρατάξεων.

   Όσο όμως κι αν στοιχίζονται πίσω απ ‘ το δάχτυλό τους (πλειοψηφίες των ΥΣ και κυβερνητικός συνδικαλισμός) για να κρύψουν την πλήρη ταύτισή τους στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Καμιά απολύτως διαφωνία ή διχογνωμία δεν εκφράστηκε στις τοποθετήσεις και τα ψηφίσματά τους ούτε π.χ. για τα 25άρια τμήματα ή τον ελάχιστο κατά το νόμο αριθμό μαθητών που απαιτείται για τη λειτουργία ολοήμερων τμημάτων ή κατεύθυνσης όπως  και σε τόσα άλλα.

Αναρωτιόμαστε ρητορικά, αλήθεια, γιατί  δεν υπήρξε σε ζητήματα άσκησης κι εφαρμογής της πολιτικής και των νόμων κάποια δυσαρμονία στις απόψεις τους;; Πήγαν περίπατο εκεί η ανικανότητα, το θολό τοπίο ή οι προθεσμίες των διαδικασιών ή οι σοβαρότατες διαφωνίες !! Όλα στην εφαρμογή δούλεψαν ρολόι!!

   Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Γυρίστε την πλάτη σε όλους αυτούς! Λύση υπάρχει! Είναι η ενίσχυση και η συμπόρευση με το ταξικό λαϊκό κίνημα και το ΠΑΜΕ, είναι ο μονόδρομος του αγώνα μέσα από τον Σύλλογό μας, για να αλλάξουμε τον συσχετισμό δυνάμεων, να κάνουμε το Σωματείο μας όπλο στα χέρια μας!

                                                                                                              Μακροθανάσης Δημήτρης

                                                                                                              Μαδυτινός Κώστας

                                                                                                                         28/9/2017 

Ενημέρωση απ’ τους αιρετούς (τακτ. – αναπλ.) του ΠΥΣΠΕ Λέσβου

εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ.

                                                                                      Τ’ έχεις Γιάννη ;

                                                                                      Τ’ είχα πάντα!

     Συναδέλφισσες – οι :

     Σε δοκιμασμένες μεθόδους που πρώτοι διδάξαντες ήταν οι πλειοψηφίες των ΠΥΣΠΕ – διοίκησης προηγούμενων ετών, κατέφυγε και σημερινή πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ και  Δ/νση Π.Ε. Λέσβου για να φέρει εις πέρας την απρόσκοπτη προώθηση της αντιεκαιδευτικής πολιτικής στις κατευθύνσεις του ΣΕΒ του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

     Συγκεκριμένα:

     Για μια ακόμη σχολική χρονιά την ‘’κολοκυθιά’’ με τα κενά των σχολικών μονάδων έπαιξε με τους αναπληρωτές δασκάλους η Δ/νση Π.Ε. Λέσβου.

‘’Παιχνίδι’’ εξαιρετικά σημαντικής σημασίας για τον ‘’εξορθολογισμό’’ του ανθρώπινου δυναμικού που ήρθε να προστεθεί σε αυτό των υπεραριθμιών των προηγούμενων ημερών. ( βλέπε σχετ. ανακοίνωση στο site του Συλλόγου)

 Αποτελεσματικότατο για την ‘’ομαλή έναρξη’’ της σχολικής χρονιάς ιδιαίτερα όταν ο αντίπαλός σου, αναπληρωτής Εκπ/κός, βρίσκεται με το μαχαίρι στο λαιμό και τη βαλίτσα στον ώμο, χρόνια τώρα!!!

     Με την απόκρυψη ( από 36 σε 26) απ’ τη μια κι αυτών των ήδη κατακρεουργημένων κενών της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ, και με ‘’δόλωμα’’ απ’ την άλλη της μετέπειτα δυνατότητας ‘’βελτίωσης θέσης’’ ( δικαίωμα όχι χαρισμένο, αλλά κατακτημένο μέσα απ’ τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών τα τελευταία χρόνια) κατόρθωσαν μ’ ένα σμπάρο τρία τρυγόνια!!

▪ Να ανοίξουν ‘’ομαλά’’ οι σχολικές μονάδες διασκορπίζοντας αναπληρωτές, χωρίς βέβαια το Εκπ/κό προσωπικό να αντιστοιχεί στα κενά που οι ίδιοι (ΠΥΣΠΕ και Διοίκηση) είχαν καταλήξει,

▪ Να μην επιβαρύνουν με καθυστερήσεις τη ροή των επιχορηγήσεων στους φτωχούς βιοπαλαιστές του ΣΕΒ και την  ‘’κανονικότητα της δίκαιης  ανάπτυξης ‘’, αφού τα έξοδα της ομαλής έναρξης θα τα πληρώνουν για το επόμενο εικοσαήμερο απ’ την τσέπη τους οι ίδιοι οι αναπληρωτές,

▪ Να προλειάνουν – προϊδεάσουν Εκπ/κούς - γονείς  για εκκολαπτόμενους μελλοντικούς υποβιβασμούς, αφού καθόλου τυχαία δεν ήταν τα κενά που επέλεξαν να μην εμφανίσουν ( Μεγαλοχώρι, Κάπη, 1ο Πλωμαρίου, Πλαγιά, Βατούσα …..)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε τι κατάσταση απόγνωσης έχουν φέρει αυτή τη στιγμή το 25% των δασκάλων αναπληρωτών είναι η τοποθέτηση αναπληρώτριας ακόμα και σε άλλο νησί από αυτό πού επιθυμούσε παρόλο  που υπάρχουν κενά (κατά το ΠΥΣΠΕ) στο νησί που διαμένει.( Λήμνος – Αη Στράτης)

     Το συνδικαλιστικό και διοικητικό team  ΣΥΡΙΖΑ – ΔΑΚΕ της πλειοψηφίας του ΠΥΣΠΕ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις πλειοψηφίες των ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ των προηγούμενων ετών, αφού μεταλαμπαδεύτηκε με επιτυχία όλη η ‘’πλούσια εμπειρία’’ και στους νεοφώτιστους ‘’αριστερούς’’.

     Συνάδελφοι – ισσες:

    Αναδεικνύεται πλέον ξεκάθαρα γιατί  το αίτημα για μόνιμους διορισμούς και κάλυψη όλων των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας βρίσκεται στην κορυφή των διεκδικήσεών μας.

Άμεσα  τώρα να δοθούν όλα τα κενά στους συναδέλφους αναπληρωτές  Εκπ/κούς.

Καλούμε τα ΔΣ των Συλλόγων Π.Ε. Λέσβου και Λήμνου να πάρουν άμεσα θέση.

                                                                               Μακροθανάσης Δημήτρης

                                                                               Μαδυτινός Κώστας

Οι πλειοψηφίες των ΠΥΣΠΕ, σημαιοφόροι εφαρμογής και θεματοφύλακες   πιστής υλοποίησης  της κυβερνητικής πολιτικής, της ΕΕ του ΟΟΣΑ και των κελευσμάτων του ΣΕΒ!

  Ενημέρωση σε θέματα υπεραριθμιών κι αποσπάσεων  απ’ τους αιρετούς (τακτ. – αναπλ.) εκλεγμένους με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

      Η νέα σχολική χρονιά φέρνει μαζί της την ελπίδα και την αισιοδοξία, αλλά και την ανάγκη να παλέψουμε για τη ζωή που αξίζει σε εμάς, στις οικογένειές μας, στους μαθητές μας.

            Η πραγματικότητα που ζούμε είναι λίγο-πολύ γνωστή.

            ΕΝΦΙΑ και κάθε λογής χαράτσια πάνω από το κεφάλι μας, πλειστηριασμοί, μηδενικοί διορισμοί στην Εκπαίδευση, σχέδια για την αναμόρφωση του Λυκείου ("Νέο Λύκειο") σε ακόμα πιο ταξική κατεύθυνση, τμήματα πολυπληθή, σχολεία με ελλιπή χρηματοδότηση και  αγωνία για εκατοντάδες συναδέλφους (μόνιμους και αναπληρωτές) για το αν και πού θα εργαστούν φέτος (και σε πόσα σχολεία).

Σε αυτό το αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο,  το Υπουργείο Παιδείας  κάλεσε τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ  σε συνεχείς συνεδριάσεις (από 31/8-8/9) ώστε να ορίσουν υπεραριθμίες και πλεονάζον προσωπικό.

Οι πλειοψηφίες των ΠΥΣΠΕ, όπως και η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Λέσβου λειτούργησαν όπως ήταν αναμενόμενο σαν φάμπρικες ενσωμάτωσης της κυβερνητικής πολιτικής και προσαρμογής της στα τοπικά δεδομένα. Δεν ξέφυγαν ρούπι. Καταψήφισαν χωρίς πολλές κουβέντες την  πρόταση που καταθέσαμε ως αιρετοί (τακτ – αναπλ.) εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ, κι αταλάντευτα και χωρίς περιστροφές εφάρμοσαν κατά γράμμα όλες τις  αντιεκπαιδευτικές  ρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων.

Διατηρώντας το αντιπαιδαγωγικό όριο των μέγιστου αριθμού  των 25 μαθητών ανά τμήμα ‘’έστειλαν’’ εκπ/κούς ως και 50 χμ μακριά απ’ τις θέσεις τους και τις οικογένειές τους. Νομιμοποίησαν την ανάθεση μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους,  ψάχνοντας  να βρουν συνενόχους στους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολείων.  Τσάκισαν  μορφωτικά  και  εργασιακά δικαιώματα, καταδικάζοντας  και τους αναπληρωτές σε χρόνια αδιοριστία και ανεργία.

Η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ, υιοθετώντας ένα σχεδιασμό που πανελλαδικά επιβεβαιώνεται από όλα τα ΠΥΣΠΕ (με τη συμμετοχή στα περισσότερα και των αιρετών) προσπάθησε τη σύμπνοια - ταύτιση της πλειοψηφίας του στην εφαρμογή των μέτρων να την αντικαταστήσει στη συνέχεια με μια πανσπερμία εξήγησης των νόμων που αφορούσαν τις τοποθετήσεις των υπεραρίθμων ή των αποσπασμένων!! Επιχείρησε δηλαδή να προωθήσει με μαεστρία την πολιτική που εφάρμοσε, προσπαθώντας να την συγκαλύψει με το ‘’διαίρει και βασίλευε’’.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι:

Με θεμέλιο το ΠΔ 79/2017 σε Γενική-Ειδική και Προσχολική Αγωγή που ενσωματώνει και συμπληρώνει όλες τις προηγούμενες αντιεκπαιδευτικές ανατροπές των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζει σταθερά στις ράγες της πολιτικής της Ε.Ε -ΟΟΣΑ και  των κελευσμάτων του ΣΕΒ  για την παιδεία που απαιτούν εκπαιδευτικούς χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Το Ενιαίο  Σχολείο που ισχυρίζεται ότι δημιουργεί η κυβέρνηση, δεν είναι  ούτε ενιαίο ούτε καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αφού διαμορφώνει το πρόγραμμα του με όσους εκπαιδευτικούς «περισσεύουν».

    Άμεσα να  καταργηθεί όλο το αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο σε  Γενική και Ειδική Αγωγή.

Καμία ανάθεση ωρών μαθημάτων ειδικοτήτων σε δασκάλους. Όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες)  να διδάσκονται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες ειδικότητες.

Οι  Σύλλογοι Διδασκόντων να ζητήσουν συμπλήρωση ωραρίου με ενισχυτική διδασκαλία.

Κανένα παιδί έξω από το ολοήμερο, υπεύθυνος δάσκαλος ανά 50 μαθητές στο ολοήμερο.

Κανένα τμήμα Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄ Δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, και 20 στις υπόλοιπες. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του κάθε Νηπιαγωγείου να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την κατανομή τμημάτων και για τη βάρδια των νηπιαγωγών.

Καμία υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι εκπ/κοί που υποχρεώθηκαν ως υπεράριθμοι να φύγουν μακριά απ’ τις οικογένειές τους άμεσα να επιστρέψουν σε τμήματα της πόλης που ασφυκτιούν αυτή τη στιγμή από μαθητές!!!

Να λειτουργήσουν χωρίς καμία περικοπή όλα τα αναγκαία Τμήματα Ένταξης. Στην παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης.

Καμία συμπλήρωση ωραρίου στην Ειδική Αγωγή από μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής.

Συναδέλφισσες – οι :

Να μην περάσει η ληστεία των μορφωτικών δικαιωμάτων και οι εργασιακές ανατροπές!!

Κανείς εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

                                                                                   Μακροθανάσης Δημήτρης

                                                                                   Μαδυτινός Κώστας

Ενημέρωση για την απόφαση του ΠΥΣΠΕ Λέσβου (24/8/2017) που αφορά τη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – ΝΗΠ/ΓΕΙΩΝ σχολικού έτους 2017 – 2018.

Συνάδελφοι – συναδέλφισσες:

Στις 24/8/2017 συνεδρίασε το ΠΥΣΠΕ Λέσβου με θέμα τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων – νηπ/γείων του νομού Λέσβου. Η συνεδρίαση αυτή έγινε σε συνέχεια μιας προηγούμενης ανεπίσημης προεργασίας που είχε γίνει στα τέλη του Ιούλη. Η συνεδρίαση της 24ης Αυγούστου κινήθηκε στα πλαίσια της προεργασίας του Ιούλη κι έδειξε ότι η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ εφάρμοσε στο ακέραιο το σύνολο  των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων όπως αυτές αποτυπώνονται σε όλο το νομοθετικό πλέγμα των  κυβερνήσεων ( ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ )των τελευταίων ετών.

 Ο μόνος προσωρινός ,απ’ ότι φαίνεται, ελιγμός για απορρόφηση κραδασμών και ενόψει κινητοποιήσεων  αποτέλεσε το γεγονός ότι η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ δεν τόλμησε την πιστή εφαρμογή του άρθρου 48 του Ν 4415/16 και συγκεκριμένα της  περίπτωσης ( γ), που οδηγούσε στην τοποθέτηση των υπεράριθμων Εκπ/κών Γενικής Αγωγής στα Τμήματα Ένταξης, υιοθετώντας όμως κι εφαρμόζοντας  τις κατευθύνσεις του Ν. 4415/2016 και του συγκεκριμένου άρθρου 48 ( παρ. ά και ΄β) που τινάζει στον αέρα τα δικαιώματα των Εκπ/κών της Ειδικής Αγωγής.

Στη συνεδρίαση της 24/8/2017 καταθέσαμε ως αιρετοί εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται απ’ το ΠΑΜΕ (τακτικού – αναπλ.) την πρότασή μας  που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών:

Πρόταση των αιρετών του ΠΑΜΕ  (τακτικού – αναπληρ.) προς το ΠΥΣΠΕ Λέσβου:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακολουθώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ και βαδίζοντας πάνω στις πατημασιές των προηγούμενων  κυβερνήσεων  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με τη συνέχιση της αντιλαϊκής  επέλασης βάζει ως προτεραιότητά της την πιστή εφαρμογή όλων των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων των τελευταίων ετών συμπληρωμένες  και θωρακισμένες  με σωρεία νομοθετικών ρυθμίσεων που στόχο έχουν τον οικονομικό και παιδαγωγικό στραγγαλισμό της Εκπ/σης καθώς και το τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών σε γενική και ειδική αγωγή.

Η πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ Λέσβου που  καλείται να υλοποιήσει στο ακέραιο αυτή την πολιτική, από μια πρόχειρη κι ανεπίσημη προεργασία που έκανε στο τέλος του Ιούλη έδειξε ότι δε θα ξεφύγει ρούπι απ’ την πιστή εφαρμογή των μέτρων ( 25άρια τμήματα, υπεραριθμίες με όλα τα επακόλουθά τους για τους μόνιμους Εκπ/κούς και τους μαθητές, τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων των  παιδιών με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειές τους,  λυσσαλέος εκτοπισμός στον Καιάδα της ανεργίας των συναδέλφων "μόνιμων  αναπληρωτών’’ της Ε.Α. και των ειδικοτήτων μουσικών  - θεατρολόγων κτλ, καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης Εκπ/κών Γενικής  - Ειδικής Αγωγής - ειδικοτήτων )

Όλα τα παραπάνω είναι μέρος των  μέτρων και των απαιτήσεων του κεφαλαίου που απαντούν ακριβώς στις ανάγκες του για απρόσκοπτη κερδοφορία και συνεχή στήριξη – ενίσχυσή  του με διάφορους τρόπους.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι αιρετοί που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΠΑΜΕ, καταθέτουμε πρόταση που βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, κι απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και στην ικανοποίηση των  μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

 

 

●      Κανένα τμήμα Νηπ/γείου με πάνω από 15 μαθητές. Eγγραφή όλων των προνηπίων - νηπίων χωρίς κανέναν αποκλεισμό Όπου δεν είναι εφικτό κτηριακά σε πληθωρικά (πάνω από 15 μαθητές τμήμα) να σταλεί επιπλέον Νηπ/γός. Οργάνωση και λειτουργία των Νηπ/γείων με παιδαγωγικά κριτήρια.

●    Κανένα τμήμα ‘Α και ΄Β τάξης Δημοτικού με πάνω από 15 μαθητές, καθώς και 20 στις Γ,Δ, Ε, και Στ τάξεις.

●   Υπεύθυνος σε κάθε Ολοήμερο Σχολείο, κανένας αριθμητικός περιορισμός στη δημιουργία - λειτουργία τμημάτων.

●     Ίδρυση Τμημάτων Ένταξης σε όλα τα 6/θέσια σχολεία. Δύο τμήματα ένταξης σε 12/θέσια σχολεία. Κάλυψη όλων των αναγκών σε Παράλληλα στήριξη και των Τμημάτων Ένταξης  αποκλειστικά από ειδικευμένο Εκπ/κό προσωπικό. Ένας Εκπ/κός για κάθε Παράλληλη Στήριξη.

●    Κάλυψη όλων των μορφωτικών αναγκών που δεν καλύπτονται απ’ την παραπάνω πρόταση, σε Γενική και Ειδική Αγωγή μετά από πρόταση των Συλλόγων Διδασκόντων του κάθε σχολείου.

●    Καμιά  απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου  (ή από υπεραριθμία) εκπαιδευτικών Γενικής  στην Ειδική αγωγή. Πρόσληψη Εκπ/κών ειδικοτήτων και πλήρη κι αποκλειστική κάλυψη των αναγκών με τις αντίστοιχες ειδικότητες. (μουσικοί – θεατρολόγοι κτλ)

●      Κανείς υπεράριθμος Εκπ/κός, καμιά μετακίνηση Εκπ/κού.

●    Πρόβλεψη για κάλυψη αναγκών Εκπ/κών που θα βρίσκονται σε άδεια.  Η πρόβλεψη να γίνει με έδρα τη Μυτιλήνη , τη Γέρα,  την Καλλονή, το Δυτικό κομμάτι του νησιού και τη Μύρινα.

●   Κανένας υποβιβασμός σχολείου, αναβάθμιση των σχολείων που υποβιβάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

●  Όλα τα κενά που θα προκύψουν μετά την σημερινή οποιαδήποτε απόφαση του ΠΥΣΠΕ να ανακοινωθούν και να δίνονται όλα για κάλυψή τους στις επόμενες συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ που αφορούν τις αποσπάσεις και την τοποθέτηση των  αναπληρωτών.

                                                                                                                   Μακροθανάσης Δημήτρης         

                                                                                                                   Μαδυτινός Κώστας 

Ενημερωτικό για τους συναδέλφους αναπληρωτές

Στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, την Πέμπτη 15/12/2016 δημοσιεύτηκε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ  για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΟΑΕΔ σε σχέση με τα επιδόματα ανεργίας.

Στην ουσία ο επιδοτούμενος άνεργος τίθεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του ΟΑΕΔ και των διαφόρων επιχειρήσεων ή άλλων προγραμμάτων στα οποία θα είναι αναγκασμένος να συμμετέχει για να μην χάσει το επίδομα αλλά και την κάρτα ανεργίας.

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά και τους χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές που αρκετούς μήνες το χρόνο, όσοι απ΄ αυτούς πληρούν τα κριτήρια, μπαίνουν στις λίστες της ανεργίας.

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις που δρομολογούνται δεν είναι απίθανο οι συνάδελφοι αναπληρωτές που δικαιούνται επίδομα, για την περίοδο της ανεργίας, να αναγκαστούν να εργαστούν σε διάφορες δομές ή προγράμματα για να μπορούν να παίρνουν το επίδομα.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους.

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο.

Read more: ΕΚΠ/ΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ :Ενημερωτικό για τους...
  •  Start 
  •  Prev 
  •  Next 
  •  End 

Page 1 of 5

Παρατάξεις

dimokratiki

image001

up3

Πρόσφατες ειδήσεις

Go to top